Всеки може да стане занаятчия за седмица

Животът

22-06-2015, 17:55

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Детски Панаир на занаятите стартира в Пловдив

В двора на пловдивския етнографски музей е наредена пъстра чаршия, майстори обучават желаещите

Седмица традиционните занаяти започва в Регионалния етнографски музей в Пловдив, съобщи за Радио Фокус Лора Христозова, уредник в музея. За поредна година през последната седмица на месец юни /от днес до 28 юни/ в двора на музея ще се съберат майстори-занаятчии от цялата страна.

Сред цъфнали рози, каменни зидове и възрожденска архитектура ще се представят традиционни занаяти, оживели до днес. Акцент в програмата тази година са занаятчийските работилници, където всеки желаещ може да направи своите първи стъпки в избран от него занаят под вещото ръководство на майстор.

Ще се наблегне и на занаятчийските атракции, за да се усети очарованието на старата Пловдивска чаршия. Всеки ден от седмицата майсторите ще показват своите умения в двора на къща Куюмджиоглу. Всеки ще може да изработи накит, да сътвори съд, да изтъче шарена черга, да си измайстори дървена лъжица и да отнесе за спомен вкъщи хубав дар.

"Ще използваме интереса на децата и младите хора към традиционните занаяти, за да ги запознаем със светогледа на старите майстори. Да се докоснат до магията на превръщането на идеите в уникални произведения, до това, което прави от занаятчията творец", каза Христозова. Програмата предвижда и възстановка на древни български обичаи, свързани с Еньовден и Петровден.

Всеки ден до неделя, от 10.30 до 13.30 часа ще има детска работилница. Демонстрациите на майсторите включват бижутерство, дърворезба, грънчарство, дървостругарство, плъсти, плетене на беленица, кожарство, дървообработване, свещолеене, медарство, изработване на оръжие, кошничарство, везба, кене, иконопис, традиционни техники писани яйца, везба фриволите, майстор на гайди, майстор-ножар, стъкло, билкарство и мазила, накити от кожа и камък, накити от мед, кожа и сребро, тъкане, стъклопис, иконопис и рисуване, кожени изделия, тъкани, чипровски килими, мънистени накити и други.

Официалното отркиване на седмицата на занаятите е утре от 11.00 часа.