Поредната смърт на родилка без ясна причина

Аутопсията се бави вече втори месец, близки се съмняват в лекарска небрежност или грешка

Малката Мария се ражда във Втора градска болница в София и часове след това преди губи завинаги своята майка. Според близките причината за това е лекарска небрежност или грешка. Те могат само да се съмняват, докато чакат резултата от аутопсията, а той се бави втори месец, сигнализира Нова телевизия.

„Аз съм убедена, че или тя е изпусната и е паднала. По-голяма е вероятността, че по време на раждането тя е мачкана, натискана грубо”, заяви майката на починалата Илияна, Виолетка Цветанова.

„Всички родилки, казват че скачат по корема на родилките просто, за да помогнат по-лесно да излезе детето”, каза от своя страна съпругът на починалата Илияна, Иво Рангелов. „При проверката, която направихме, всички лекари са разпитвани един по един и се установи, че няма такова нещо”, обясни д-р Мария Чорбева, заместник-директор на Втора градска болница.

32-годишната Илияна Цветанова от София умира на 16 април, часове след като ражда дъщеря си Мария. Получава кръвоизлив, но лекарите не разбират откъде е и не успяват да я спасят. „На 16 април сутринта тя ми се обади по телефона, усмихната, щастлива, доволна и ми каза, че Мария се родила. Разказа ми, че детето тежи 3,9 килограма, дълга е 53 см., раждането е било много тежко”, разказа майката на Илияна.

„Към два и половина ми се обади и каза да отида към 17:00 часа, защото й е прилошало и ще й сложат системи”, обясни съпругата на Илияна. Часове по-късно, Иво разбира, че тя е починала. „Питах ги какво става, а те ми казаха, че не знаят, казаха, че е имала кръвоизлив. Казаха ми: „Два пъти я отваряме и затваряме и коремът продължава да се пълни с кръв”, спомни си той.

„За съжаление, на този етап ви повтарям, ние не можем да кажем причината за смъртта. Просто не може да се установи. Невинаги в медицината причината за смъртта може да бъде ясна”, заяви д-р Чорбева. „При отварянето на корема хирургът вижда хематом”, уточни тя.

От какво е починала Илияна, щяла да покаже аутопсията. Докато чакат резултата, близките се жалват до здравните институции, но все още нямат отговор.