370 млн. лв. за метрото до „Красно село“

Новата отсечка ще има 7 метростанции и ще бъдат готови през януари 2019 г.

Отсечката на третия лъч на метрото, която ще тръгва от Малък градски театър “Зад канала” и ще стига до ул. “Житница” в кв. “Красно село”, ще струва около 370 млн. лв. Това стана ясно след отварянето на ценовите оферти на кандидатите да изграждат трите отсечки на новото 7-километрово трасе на подземната железница, пише в. „Монитор“.

Прогнозната стойност на трасето бе 410 млн. лв. В търга за изпълнител участват 14 обединения, а до края на месеца комисията ще обяви победителите. С най-ниски цени и с най-голям шанс да сключат договори са фирмите “Трейс груп холд”, “Балканстрой” и “Джи Пи груп”, а двупосочния тунел между всички метростанции ще се прави от турската G?lermak. Оптимистично къртицата ще може да копае тунела малко преди Коледа. Пътниците пък ще могат да се возят през януари 2019 г. 

Централният участък ще има има 7 метростанции – “Зад канала”, Орлов мост, Попа, НДК, ул. “Г. Софийски”, при “Гешов” и “България” и до пазара на “Красно село”. След търга ще е ясно и дали ще останат средства за изграждане на още 1 станция - тази на бул. “Владимир Вазов”.

ресичането на третата линия с първата ще става при станцията на Софийския университет. Там третият лъч ще мине под тунела на първия. При НДК пък ще има връзка с втората линия. 

По проект целият трети метродиаметър е от Горна баня до жк “Васил Левски”. За строителството му ще са необходими около 160 млн. евро. За тях все още не е осигурено финансиране. В двата края на линията са предвидени открити паркинги с по 650 места. При последната станция, която ще е под Околовръстния път, ще се направят входове и от страната на кв. Горна баня. С изграждането на третия лъч метрото ще обхване 60% от града и ще превозва по над 550 000 души дневно. Тогава метромрежата ще е дълга 56 км и ще има 51 станции. 

Почти на 40% пък е изпълнено разширението на втората линия с една станция до “Хладилника”. Тя трябва да е готова през юни догодина. Вече между 325 000 и 330 000 души пътуват всеки ден с метрото.