София тегли 81 млн. лева заем

Със средствата ще бъдат погасени стари задължения към градския транспорт

81 млн. лв. заем от Българската банка за развитие за погасяване на стари задължения към транспортните оператори ще изтегли центъра за градска мобилност. Това е един от докладите, който предстои да бъде разгледан от столичния общински съвет на сесията в четвъртък, предаде „24 часа“. 

През ноември пък изтичат договорите с частния превозвач "Карат С" за обслужването на 6 линии на градския транспорт. След изтичането на договорите линиите 30, 42, 54, 68, 84, 90 ще се обслужват вече от общинската фирма "Столичен автотранспорт". В края на годината по тях ще бъдат пуснати чисто нови автобуси, съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. 

На сесията СОС ще гласува и подписването на споразумението между столичната община и швейцарския държавен секретариат по икономически въпроси за доставката на 28 употребявани трамвая. Средната им възраст е 15 години. Преминали са основен ремонт и досега са се движили в Базел. Христов обясни, че швейцарските мотриси ще сменят най-старите софийски трамваи, 35 от които са над 50-годишни. Доставката на швейцарските трамваи ще започне през 2016 г. Проектът е за 3 млн. швейцарски франка, като от тях общината ще плати само 60 хил. швейцарски франка.