И надзирателите от Централния софийски затвор излязоха на протест

Те недоволстват срещу предвидените съкращения на 38 човека от институцията

Надзиратели и служители на Централния софийски затвор се събраха на „Събрание на открито” – своеобразен протест, по време на обедната си почивка в Централен софийски затвор днес. Те недоволстват срещу предвидените съкращения на 38 човека от институцията.

Пред bTV служителка на Централен софийски затвор коментира, че институцията вече работи в намален състав и допълнителни съкращения биха били пагубни за системата.

Очаква се предвидените съкращенията да обхванат отдел „Труд и работна заплата” (ТРЗ), също както и някои от екипите на оръжейниците и снабдителите. Надзирателите и сега не достигат – 30 човека пазят 1000 затворници.

Част от притесненията, свързани с реформата в местата за лишаване от свобода, са породени от потенциален риск за сигурността на системата. Серии от бунтове и бягства могат да се отприщят, ако съкращенията обхванат твърде голям процент от надзирателите и служителите в затворите, предупреждават протестиращите.

Според предвидената реформа около 340 души в системата на затворите ще загубят работните си места. Мотивите за това решение са изцяло финансови – бюджетът за 2015 г. предвижда десет процентно съкращение на персонала.