Щетите от разлива на бензин са отстранени

Животът

23-06-2015, 17:03

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Василева: Продължаваме да контролираме зоната на разлива

В ограничаването на последиците от него взеха участие 46 служители на различни институции

Последиците от разлива на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД са отстранени, съобщиха от компанията. Това станало в резултат на съвместните координирани действия на екипите на дружеството, общинските и държавни органи и институции в Бургас. По експертни оценки причината за случилото се е нелегално врязване в III магистрален продуктопровод. Към момента продължава мониторингът за недопускане разнасянето на остатъчни нефтопродукти.
От „Нефтохим Бургас” допълват, че не е допуснато негативно влияние върху защитените територии, което се доказвало от извършените 4 проверки от РИОСВ, ИАРА и Отдел „Екология“ към Община Бургас. През целият период не било наблюдавано превишаване на максимално допустимите стойности за въздушната среда и станциите за контрол на качеството на атмосферния въздух не били регистрирали нарушения.
В ограничаването на последиците от разлива взеха участие 46 служители от Единна противоаварийна служба, Производствена дирекция и техническите служби на „Лукойл Нефтохим Бургас”, които работиха всеотдайно в течение на три денонощия за предотвратяване на възможните много по-тежки последици от тази поредна проява на човешка алчност и посегателство срещу сигурността на хората. Под ръководството на областния управител и кмета на Бургас, в ликвидиране на последиците участва специализирана техника, мобилни лаборатории, екип на ОУ „ПБЗН“, пожарен автомобил и резервно оборудване, служители на РИОСВ - Бургас. При действията се поддържаше отлично взаимодействие между персонала на дружеството, държавните и общински служби и ангажираните външни организации. 
От ръководството на оператора изказва благодарност на всички организации и екипи, участвали в ликвидирането на последиците, и очаква от компетентните органи резултатни действия по разкриване на извършителите на деянието, причинило разлива. Като оператор на нефтопроводи и нефтопродуктопроводи, приветстваме всяка инициатива на законодателната и изпълнителната власт за повишаване на мерките за сигурност и защита срещу вредни въздействия върху живота и здравето на хората и околната среда и се надяваме те да включват инициирани промени както в Закона за опазване на околната среда, така и в Закона за енергетиката и др., в посока равно третиране на газопроводи, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи като съществуващи енергийни обекти в страната.
На 24 юни е планирано съвещание под ръководството на кмета на Община Бургас, с участието на Областна дирекция на МВР - Бургас и Агенция „ЛУКОМ-А“, за предприемане на съвместни действия по засилване охраната на продуктопроводите.