„Лешникотрошачката“ омая русенци

С постановката бе даден и старта на международния фестивал „Сцена край реката“

С голям успех снощи в Русе премина премиерата на експерименталния спектакъл "Спящата красавица", с която бе даден и стартът на международния фестивал „Сцена край реката“.
Освен съвременните изразни средства – мултимедия, видеомапинг, 3D моделинг и анимация, много находчиво използвани от режисьора Боян Иванов, вниманието на публиката бе приковано и от великолепното изпълнение на подготвените от Силвия Томова балерини. След премиерата си в Русе представлението ще гостува и на Международния фестивал „Варненско лято“, пише ruse-news.com.

„Сцена край реката“ ще предложи и други копродукции на русенските музиканти с колеги от страната. На 24 юни ще се играе мюзикълът „Магьосникът от Оз“ с участието на изпълнители от Детско-юношеската опера от Варна. На 7 юли ще гостува вокалният състав към Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с програма от Брамс. Плевенска филхармония ще бъде на русенска сцена на 10 юли с „Тримата славянски тенори“, а на 31 юли ще се представи Старозагорската опера с концерт-спектакъла „Фантомите на мюзикъла“, в който ще пеят Милица Гладнишка, Михаела Филева и Весела Морова.

Не по-малко предизвикателно е участието на Русенска опера и оркестъра на Русенска филхармония. В програмата са операта „Процесът Мерилин Монро“, „Класиката среща АББА“ и продължението на проекта „Класиката среща QUEEN“, операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт, балетно-музикалният спектакъл „Реквием“ от Моцарт и съвременният балетен спектакъл „Откровения“. С огромен интерес се очаква симфоничният концерт под диригентството на Найден Тодоров и със солист Светлин Русев на 29 юни, а на 27 юни ще се състои световната премиера на операта на канадския композитор Джон Робертсън „Орфей“, писана специално за русенската трупа.