Последен шанс за реформи в енергетиката

2015 година е последната година за промени, ако искаме да имаме прогнозируеми цени на тока, категоричен е председателят на КЕВР

В съответствие с приетата процедура КЕВР е днес пред вас. Обстоятелствата, че има широк обществен дебат по ценообразуването, изисква безспорно информиране на българското общество. Това каза от парламентарната трибуна председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от "Фокус". 

"За мен няма по-висока трибуна от тази на Народното събрание. 2015 година е последната година, за да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да обслужва населението с прогнозируеми цени и количества. Ние сме в състояние да изпълним този ангажимент към ЕК", обясни Иванов. По думите му, промените в Закона за енергетиката са били първата стъпка, която е позволила да тръгнат реформите в енергетиката. 

"В тези промени се отбелязва изрично, че България като член на ЕС ще се възползва от единната платформа за продажба на въглеродните емисии. Решенията, които предлага регулаторът, трябва да бъдат следващата стъпка в реформата", каза още Иван Иванов.

„Съгласно мерките, които са предприети НЕК ще излезе на печалба в края на следващия регулаторен период“, допълни Иванов. Той посочи, че една от мерките, които са предприети е да се въведе добавка „Задължение към обществото“. 

„След 2 ноември когато започне да работи енергийната борса и там ще има такава добавка“, обясни той и посочи, че тази добавка в сегашния си вид е била не добре разпределена. „Потърпевш беше малкият бизнес, който беше на регулирания пазар, който плащаше 54 лева за мегават час, а тези, които излязоха на пазара плащаха 19 лева“, посочи Иванов. 

Председателят на КЕВР каза, че новото, което се въвежда е единна цена от 40 лева за мегават час за всички. По думите му друга съществена промяна е намаляването на технологичните разходи, които трябва да бъдат покривани от трите ЕРП-та. 

Председателят на КЕВР заяви, че в новия ценови модел КЕВР е въвела и при технологичените разходи добавката задължение към обществото и то по такъв начин, че цената се изравни с пазарната цена, която става 70 лева. „Само с това действие ще постъпят около 160 милиона лева в НЕК“, каза Иван Иванов.