Без роуминг от 2017-а?

Общество

24-06-2015, 13:36

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Без роуминг на Балканите?

Роумингът остава поне до 2018-а г.

В Еврокомисията са много близо до подобно решение

Роумингът в Европейския съюз на път да отпадне през 2017 година. Това обяви еврокомисарят Гюнтер Йотингер, цитиран от Нова телевизия. Според него в Еврокомисията са много близо до решение, с което след две години таксите за свързване между държавите в ЕС да бъдат премахнати. 

Терминът "роуминг” идва от английски и означава „скитам”, „бродя”. В областта на телекомуникациите думата описва възможността да разговаряме по телефона и да обменяме данни в чуждестранни мобилни мрежи. Затова мобилните оператори изискват такси, които влизат в сметките на потребителите. 

Европейската комисия от години настоява за по-ниски цени. Резултатът в крайна сметка би трябвало да е отпадането на таксите за роуминг. Заради слабата конкуренция сред доставчиците на услугата с времето се стигна до прекалено високи цени, казват от Европейската комисия. 

Разходите за телефонни разговори и мобилен интернет в страните от ЕС са намалели значително през изминалите години след натиска от Брюксел. Така към момента мобилните оператори в страните от Европейския съюз нямат право да ни таксуват с повече от 19 цента на минута (37 стотинки) за изходящи повиквания и 5 цента (10 стотинки) на минута за входящи повиквания, 6 цента (12 стотинки) за изпращане на SMS съобщение и 20 цента (39 стотинки) за 1 мегабайт данни. Към това обаче се добавят отделно и данъци.

Мобилните оператори от своя страна недоволстват от отпадането на тези приходи. Всъщност потребителите на мобилни услуги трябваше да се радват на отпадането на роуминга още в края на тази година. Това обаче срещна сериозен отпор в редица европейски страни.