Продължават заниманията на Летен детски клуб „Играй и учи”

Участието в клуба е безплатно

За поредна година в Регионална библиотека „Дора Габе” се провежда Летен детски клуб „Играй и учи”, в който се включват деца от Добрич и гости на града, на възраст от 6 до 14 г. Летният клуб се организира през дните вторник, сряда и четвъртък от 10.00 до 12.00 ч. и ще продължи до 13 август 2015 г.

Библиотекарите от сектор „Работа с деца” всяко лято подготвят програма с разнообразни занимания за малките си читатели.

Вторник е ден за четене, преразказване и драматизации, в сряда предстоят разнообразни забавно-познавателни и образователни игри, моделиране и рисуване по прочетеното, а четвъртъците са определени за гледане на детски анимационни и игрални филми.

 „Вълшебникът на словото" бе насловът на заниманието в деня за четене, 23 юни /вторник/. По повод 95 г. от рождението на известния италиански писател Джани Родари децата се запознаха с творчеството му. Четени бяха откъси от книгите Приказки по телефона и Животни без зоопарк. Приказката Лисицата фотографка предизвика голям интерес и малчуганите пожелаха да я драматизират. Участниците се разделиха на групи и влязоха в ролята на хитрата лисица, петелът и глупавите кокошки. Импровизациите бяха съпроводени с оживление, смях и аплодисменти. По-късно малчуганите рисуваха по прочетеното.

В деня за игри, 24 юни /сряда/, след разнообразните занимания, децата съставяха шеговита прогноза за времето и сами оценяваха кои са най-добрите.

Представяме прогнозата на 12-годишния Алекс Георгиев, заела почетното първо място.

„Здравейте! Аз съм Чичко Временичко – вашият любим синоптик. Ето и прогнозата за времето:

В Добрич ще вали дъжд от сладолед Nero на „Изида”.

По Северното Черноморие може да се изкъпете в море от ягодов сок, а на юг морето има вкус на череши. В столицата София на височина до 50 м ще валят бонбони Kit Кat, ще има вероятност до 49% за превалявания от сладолед и до 40% - от бонбони Lion.

В Румъния всички деца ще се замерят с бонбони, които валят непрекъснато. Там има вероятност да се разрази буря от сладолед във фунийки. По този повод лекарите са забранили да има болни гърла и всички могат да си хапват ледено удоволствие до насита.

А в Германия, в гр. Пайне от 7 дни не спира градушка от шоколадови пръчици.

Това бе прогнозата от мен – вашият синоптик Чичко Временичко. Ще се видим утре!”

 Участието в клуба е безплатно, единственото условие е децата, които посещават заниманията да бъдат читатели на библиотеката. Таксата за регистрация за календарната година е 1.20 лв. Родители и близки също могат да се включват в заниманията на децата, като условието е и те да са читатели на библиотеката.