Статистиците празнуват

135 години българска статистика

На 25 юни 2015 г. статистическата институция в България навършва 135 години. Началото се поставя през 1880 г., когато с княжески Указ № 296 е образувано Статистическо организационно отделение към Министерството на финансите - основоположник на днешния Национален статистически институт. През 1946 г. за първи път се изгражда мрежа от местни статистически органи. Така вече 69 години Териториално статистическо бюро - Добрич - макар и с различни имена през годините, събира, обработва, анализира и разпространява статистическа информация.

Изминалите 135 години са доказателство за ролята и мястото на статистиката в информационното осигуряване на обществото, за значението на статистическата теория и практика в изследването на социално-икономическите и демографските процеси, за стремежа на статистиците да осигурят статистическия образ на действителността независимо от времето.

Необходимостта от статистическа информация е доказана от вековната история на статистиката. Световният и нашият опит показват, нарастващото значение на статистиката. Днес няма ден, в който да не се представят, анализират, използват и цитират статистически данни. Не случайно се приема, че статистическата информация е като природните ресурси за всяка страна, но за разлика от тях, които се изчерпват с употребата им, ценността на статистическите данни се увеличава с тяхното използване.

Зад статистическата информация стои човешкото лице на българските статистици, които допринасят за развитието и утвърждаването на националната статистика и в международен мащаб. Трудът на хиляди статистици вече 135 години е съсредоточен върху усъвършенстването на методологията на статистическите изследвания, събирането на данните, обработката и разпространението на информацията.

Ролята на националната статистика за обществото нараства чрез внедряване на съвременни информационни технологии при събирането, производството и разпространението на статистическата информация. Създават се условия за свободен глобален достъп до информацията на Националната и Европейската статистическа система.

Дейността на нашата институция  е изцяло хармонизирана с фундаменталните принципи на официалната статистика на ООН и принципите на европейската статистическа практика. Българската статистика е неделима част от европейската и световната статистическа общност.

Познавателната същност на статистиката ще съдейства за засилване на нейната роля и значение в икономиката. Статистиците вярват, че усвоената професия и осъществената дейност са общественозначими и се ползват с доверие и признание в обществото.