Махат изсъхналите кестени от „Акад. Иван Евстратиев Гешов“

До момента през годината са засадени над 400 нови дървета по улици и булеварди в София

Във връзка с влошено физиологично състояние на дървесната растителност по тротоара на бул. „Акад. Иван Евстратиев Гешов“ в отсечката между ул. „Хан Пресиян“ до ул. „Св. Георги Софийски“ предстои подмяната на 18 напълно изсъхнали кестени. Това съобщиха от пресцентъра на Столична Община.

Премахването на изсъхналите дървета ще започне утре, 26 юни.

Дърветата са били засадени преди повече от 20-30 г., като насажденията са от кестен (Aesculus hippocastanum). След премахване на дърветата, до края на месеца ще бъдат засадени нови 22 кестена от червеноцъфтящ вид (Aesculus carnea), който е по-устойчив и резистентен към листоминиращия молец вид. Направена е експертна оценка, разрешение от дирекция „Зелена система“, както и становище от постоянна комисия по опазване околната среда, земеделие и гори към Столичен общински съвет.

До момента през годината са засадени над 400 нови дървета по улици и булеварди в София. Засадени са шестили, липи, кестени и явори по бул.“Янко Сакъзов“, бул.“Братя Бъкстон“, бул.“Ген.Скобелев“, ул.“Г.С.Раковски“, ул.“Коломан“, бул.“Джеймс Баучер“. До края на годината ще бъдат засадени общо над 800 дървета.