Изборен туризъм в София – манипулация, отсече Фандъкова

Тя отбеляза, че ГЕРБ не иска чрез ромите да печели вота в столицата

"За съжаление чух много изказвания и манипулации за изборен туризъм в София. Според тях роми специално се регистрират заради изборите, което категорично не отговаря на истината", заяви пред Столичния общински съвет кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя припомни, че през 2012 г. е променен Законът за гражданските регистрации, което е дало възможност за сериозен контрол при тези регистрации и допълни, че по нейно нареждане районните администрации стриктно следят и спазват закона, и отказват регистрация при самонастаняване или струпване на един адрес.

Практиката да се регистрират много хора на един адрес е установена още преди 2011 г. от районните кметове, припомни Фандъкова. Според нея, те обаче изискват документ за собственост, регистриран договор за наем или нотариално заверена декларация от собственика на имота със съгласие за настаняване.

Кметът допълни, че хората, които се самонастаняват, не могат да представят такива документи и, съответно, им бива отказвана регистрация, което през последните години е абсолютна практика, пише Dnes.bg, цитирайки БТА.

Що се отнася до "Орландовци", Фандъкова съобщи, че населението там е 18 716 души. Според справките от районната администрация от януари тази година досега няма увеличаване на броя на адресните регистрации спрямо същия период на миналата година, напротив, те са по-малко, отбеляза тя.

Йорданка Фандъкова се обърна към политическите сили в СОС да не се поддават на манипулацията, че чрез адресните регистрации на граждани от ромски произход ГЕРБ може да спечелят изборите.

"Нека си дадем сметка, че за да се обърне изборен резултат в София, е необходимо да бъдат регистрирани около 200 хиляди души. Това значи тук да се премести един от големите български градове, което звучи несериозно", пресметна тя.

Преди дни, по инициатива на Румяна Бъчварова бе отворена за граждани статистиката на ГРАО за броя регистрации, които са извършени по постоянен и настоящ адрес, по населени места, по години и месеци за периода 2011 - 2015 година.

Припомняме, че проверка на прокуратурата, възложена на 13 май, откри множество нарушения при извършване на регистрации по настоящ адрес в областите Видин, Монтана, Бургас, Шумен и Кюстендил.

Основните нарушения са за броя на лицата, които могат да бъдат регистрирани на един и същ адрес със съгласието на собственика и документите, които следва да се представят при регистрацията.

Според закона броят на лицата, които могат да се регистрират по настоящ адрес на адреса на едно жилище със съгласието на собственик на жилището, не може да надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище.