Истории „в числа“ за изборния туризъм у нас

В топ 5 на „поразените“ областите са Видин, Враца, София, Кюстендил и Перник

Истории за изборния туризъм у нас, базирани на конкретни данни, започна да публикува на страницата си във Фейсбук Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС).

Преди дни институтът представи на пресконференция междинни обработени и анализирани данни за регистрация по настоящ адрес на главна дирекция ГРАО. Те от своя страна бяха публикувани в отворен формат на 18 юни на правителствения Портал за отворени данни, припомня vesti.bg.

Решихме всеки ден да разказваме по една такава история с числа, за да илюстрираме какво означава явлението "изборен туризъм" и как той е поразил малките населени места в България, пишат от ИРПС.

На страницата на института вече са качени историите на село Тошевци, община Грамада, област Видин, и село Горно Камарци, община Горна Малина, област София.

В село Тошевци, например, живеят 125 души по постоянен адрес, като новорегистрираните в периода февруари-април 2015 г. по настоящ адрес са 251 души - или двойно повече от местните жители.


Къщата в село Тошевци, на която има 25 регистрации 

 

След проверки, миналата седмица са били заличени 60 регистрации, а петима са се самоотписали. За същия период на 2014 г. в селото са придошли едва двама души.

Само в една от къщите в селото е установена регистрация на 25 души по постоянен адрес.

В село Горно Камарци пък новите регистрации са 206, сравнено с 15 за този период миналата година, а за цялата 2014 г. те са общо 27.

В община Горна Малина, към която е селото, има 1017 нови регистрации за изследвания период на 2015 г., срещу едва 53 за миналата година.

Софийска област пък е на трето място по нараснал брой регистрации по настоящ адрес за февруари-април, като увеличението е 4.3 пъти, сочат данните.

На изборите през октомври тази година в Горно Камарци ще си избират кмет след промяната в закона, според която населените места с над 100 жители стават кметства. Именно това обяснява интереса към "заселване" в селото, коментират от института.

Право да гласуват имат хората, които са с постоянен или настоящ адрес в селото шест месеца преди вота, т.е. регистрациите трябва да са направени не по-късно от 25 април 2015 г.

От ИРПС уточняват, че за да не се подмени вотът на местните жители, трябва да се направи проверка дали новите регистрации са извършени при спазване на Закона за гражданската регистрация. Подобни нарушения вече бяха установени след проверки по документи в област
Видин, която е първенец по регистрации за периода февруари-април 2015 г.

От института припомнят, че на местните избори през 2011 г. община Горна Малина нашумя със сигнали за използване на "симпатично мастило" при гласуването и силно напрежение и протести след изборите.

Графики на Институтът за развитие на публичната среда представят увеличението на новорегистрираните по настоящ адрес в различните области и общини за периода февруари-април 2015 г. в сравнение със същия период на преходната година.

В топ 5 на областите, поразени от изборния туризъм, са Видин, Враца, София, Кюстендил и Перник.