По-строги наказания за пияните шофьори

Народните представители отхвърлиха санкции за агитация на език, различен от официалния

Парламентът разгледа на първо четене девет законопроекта за промени в Наказателния кодекс. Депутатите подкрепиха шест от тях и отхвърлиха три, съобщи bTV.

Народните представителите подкрепиха увеличаване на размера на наказанието лишаване от свобода за престъпления, свързани с пътни инциденти, причинени след употреба на алкохол и наркотици, по предложение на Цецка Цачева (ГЕРБ).

Друг законопроект, внесен от Петър Славов (РБ), предвижда по-тежка наказуемост за произшествия с моторни превозни средства на площи, предназначени само за пешеходци или в паркове, градини и детски площадки в населените места, на територията на които движение на МПС не е разрешено.

Правителството предлага два законопроекта – първият, включва промени свързани с транспонирането на Директива за борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография.

Министерският съвет предлага още един законопроект, с който се цели въвеждане на изискванията на Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН от 24 септември 2014 г. за заплахите за международния мир и международната сигурност, предизвикани от терористични актове.

С оглед осигуряване на по-пълна наказателноправна защита срещу тероризма се предлага включване в състава на чл. 108а, ал. 1 от Наказателния кодекс на онези компютърни престъпления, които прерастват в кибер-тероризъм.

Отхвърлен е проектозакона на Валери Симеонов (ПФ), който предвиждаше санкция до три години затвор и глоба за предизборна агитация на език, различен от официалния.

Другите отхвърлени законопроекти са на Волен Сидеров (Атака). Единият предвижда разширяване на приложното поле на неизбежната отбрана.

С другия се предвижда създаване на нов състав на престъпление, с който да се криминализира публичното манифестиране на хомосексуална ориентация или принадлежност чрез организация или участие в митинги, шествия и паради или чрез средствата за масова информация и интернет.