Вертикален газов коридор – приоритет за страната ни

Енергийните коридори трябва да отговарят на пет изисквания, разясни външният министър

Енергийните коридори, които минават през територията на страната трябва да отговарят на пет изисквания, разясни външният министър Даниел Митов в отговор на въпрос на депутата Миглена Александрова. По време на редовния петъчен контрол тя го запита защо не е присъствал на срещата на външните министри в Будапеща за обсъждане развитието на проекта "Турски поток".

"Не е постъпвала официална покана нито към мен, нито към служител от моето ведомство", отговори Митов. Той побърза да обоснове липсата на подобна покана с изискванията, с които се съобразяват нашите енергийни специалисти.

Изискванията са:

1 икономическа целесъобразност
2 да не засягат негативно реализирането на Южния газов коридор
3 да се минимализират политическите рискове
4 да има финансов ресурс за реализирането им
5 всички енергийни проекти, да са реализирани с изискванията на ЕС.

Митов обясни, че приоритет на страната ни е изграждането на вертикален газов коридор, за който имаме най-сериозен потенциал. Според него, проведената първа среща на подгрупата, е последното доказателство, че тези коридори имат легитимност.

Депутатът Александрова от "Атака" не беше удовлетворена от отговора на външния министър. Според нея това, че не е имало покана, говори зле за България и външната ни политика. "Второ - през Гърция може, през България - не може да минават енергийни проекти. От отговора Ви разбирам, че ще внасяме руски газ с турска надценка", заяви Александрова.

Според външния министър, проектът „Турски поток“ до момента няма практическа реализация. Такива проекти има милиарди в света без последствия. "За Гърция важат същите правила, каквито и за България", каза Митов и повтори отново петте точки.

"Турският министър на енергетиката не отиде да подписва никакви документи. Подписването на меморандум за разбирателство за нас не означава нищо. Рано е да се правят изводи, каза Митов и подчерта, че за нас е важен вертикалният газов коридор и второ - Южният газов коридор".