Бежанците променят демографската карта на България

Запазваме си амбициите да влезем в еврозоната, категоричен е премиерът Борисов

Ние и в момента имаме достатъчно бежанци. Аз ги запознах, че има и смесени райони и много мюсюлманско население и вече идването на подобни големи групи хора променя демографската ни карта. Това каза премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет в Брюксел, предаде „Фокус”.

Премиерът Борисов благодари на колегата си Доналд Туск за това, че на пресконференцията е споменал, че и България у Унгария ще влезнат като държави с особен статут в разговорите. 

„Ние вече сме приели много бежанци и те са в България голяма част. Те са разселени. Това, че в последните дни статистиката или по-точно данните, които сме дали не отговарят на това, което имат в Европейската комисия. Ще се промени, защото другата седмица ще дадем ежедневните данни, които идват. И в Италия има 1 000 души, които са на границата. И в България има 1 000 души, които са на границата дневно”, каза още Борисов.

„Запазваме си амбициите да влезем в еврозоната, но докато не се дисциплинират държавите там, не виждам смисъл да бързаме. Ако бяхме сега в еврозоната, ние също щяхме да даваме пари за Гърция, за да ги подкрепяме. По-бедните ще дадат на по-богатите, което не ми се вижда логично”, заяви Борисов. Той посочи, че България работи за финансовата стабилност и изрази мнение, че ще успеем. 

„България в момента е много атрактивна не само с политическата си и финансова стабилност, а и в региона като място за инвестиции. Убеден съм, че в следващите години, ако бъдем мъдри българските политици за България, на фона на всички, които са на нашите граници, ще бъдем едно островче на стабилност”, подчерта Борисов.