Заради бежанците: България и Унгария - особените случаи в ЕС

Двете страни ще бъдат със специален статут заради големия миграционен натиск

България и Унгария ще бъдат третирани като особени случаи и със специален статут в схемата за разселване на бежанци заради големия миграционен натиск върху тях.

Това е изтъкнал в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск след края на продължителни спорове за квотата за разселване, предложена от Европейската комисия, съобщава БНТ.

Заседанието в първия ден на срещата на европейските лидери в Брюксел продължи почти до 4 сутринта. По време на него е имало разгорещени спорове за схемата за разселване на бежанци, предложена от Европейската комисия. Според някои източници се е стигнало до там италианският премиер да тропа с ръка по масата и да каже, че Италия ще се справи по свой си начин с проблема с мигрантите, ако не получи подкрепа от всички.

В крайна сметка лидерите са се договорили приемът на бежанци от Гърция и Италия да бъде на доброволен принцип, а не според квотите, предложени от Европейската комисия.

„Всички страни обявиха, че ще участват в разселването на бежанци, спорният момент беше дали това да е доброволно или регулирано. Но страните ще приемат общо толкова бежанци, че да се постигне броят от 60 000. Има изключение - Унгария и до някаква степен България - тези две страни са засегнати също от силен миграционен наплив и ще бъдат третирани от нас като специфични случаи, когато дойде време за определяне на броя на приеманите бежанци", заяви Доналд Туск, председател на Европейския съвет.