Сезонните работници да си търсят правата

Съветват от Инспекцията по труда

Търсещите работа да бъдат внимателни за своите права при започване на работа. Това съветват от Главната инспекция по труда във връзка с пика на сезонната заетост през летния сезон. По данни на статистиката пикът е през юли. Например през юли миналата година наетите в областите с черноморски курорти - Бургас, Варна и Добрич, са се увеличили с почти 64 000 спрямо март, пише news.bg.

От Инспекцията по труда отбелязват, че основните нарушения, за които гражданите, включително и сезонните работници, се обръщат към тях са: неизплатени заплати и обезщетения, липса на допълнително възнаграждение за положен извънреден труд, работа на пълен работен ден при сключен договор за непълен работен ден, неиздадени от работодателя документи, свързани с трудовите правоотношения.

Затвърждавала се тенденцията сигналите да се подават след прекратяване на трудовите правоотношения. При тези случаи правомощията на трудовите инспектори били силно ограничени. Работниците и служителите пък трябвало да търсят правата си по съдебен ред.

От инспекцията подчертават, че дейността им е най-ефективна при действащи правоотношения. Инспекцията нямала правомощия да задължи работодателя да изплати уговорени устно суми, които се получават от работниците и служителите нерегламентирано.

Трудовите инспектори предупреждават, че напоследък зачестяват случаите на измамени за работа в чужбина българи. Най-важните сигнали, че може би става въпрос за измама, е нежеланието на предлагащите работа да се срещнат очи в очи с търсещите. Комуникация се осъществявала само по телефона и онлайн. Не се предоставяли договори - посреднически, както и трудови с чуждия работодател, преведени на български, искане на суми за различни такси и услуги, което е забранено от закона, и неиздаване на документи за тях.

Трудовите инспектори съветват преди да започнат да полагат труд хората да изискат от работодателя някои основни документи. По този начин те ще имат гаранция за трудовите и осигурителните си права.

Наетите трябва да изискват не само екземпляр от подписания от двете страни трудов договор, но и копие от уведомлението, с което той се регистрира в НАП. От приходната агенция издават персонален идентификационен код (ПИК). Използвайки го, наетите могат по всяко време да проверят дали договорите им наистина са регистрирани. Работещите могат да бъдат допускани до работните им места само след регистрация. От Инспекцията по труда предупреждават, че липсата на такава дава възможност работодателят да не внася данъци и осигурителни вноски върху възнагражденията. В резултат на това работещите губят осигурителни права.

Основни параметри на трудовото правоотношение трябва да бъдат регламентирани в трудовия договор. Такива са място на работа; наименование на длъжността и характера на работа; дата на сключване и начало на изпълнението; времетраене; размер на основния и удължен платен годишен отпуск; основното и допълнителните трудови възнаграждения; продължителността на работния ден или седмица.

Трудовите инспектори обръщат внимание, че ако работникът е назначен с изпитателен срок, той трябва да е наясно, че отношенията с работодателя могат да бъдат прекратени без предизвестие. Освен това те нямат право на обезщетение, освен за неизползван платен годишен отпуск.

Трудовата книжка се съхранява от работника или служителя.

Главна инспекция по труда апелира при нарушения работещите да сигнализират своевременно, докато са в трудови правоотношения, на горещия телефон 0700 17 670, да подадат сигнал чрез електронния формуляр „Сигнали за нередности", по имейл delovodstvo@gli.government.bg или на място в териториалните дирекции на Главна инспекция по труда в страната.