Ще имаме референдум с недобри въпроси, прогнозира Първанов

Вътрешните заплахи за сигурността могат да бъдат по-тежки от външните, според лидера на АБВ

Ще имаме референдум с недобри въпроси. Г-н Плевнелиев се измъкна и не формулира по-конкретни въпроси в референдума. Така този референдум няма да бъде успешен.

Очевидно е, че интересът на ГЕРБ не е за пряката демокрация в България. Нека се поучим от Гърция. Те организират референдум за една седмица, а не като нас с огромно чакане. По-голямата опасност за националната сигурност е лошото и невярно говорене на нашите политици, започвайки от Плевнелиев и стигайки до външния министър. Има противоречие в изказа на политиците. Това обяви лидерът на АБВ президентът Георги Първанов пред bTV. 

Според Първанов вътрешните заплахи за сигурността могат да бъдат по-тежки от външните, но не бива да подценяваме и това, което се случва около нас. „Държавата трябва да си свърши работата, за да няма незаконни квартали и къщи. Трябва да внимаваме, защото може да получим стотици хиляди хора, които ще са бездомни. Държавата трябва да си изпълнява функциите и нека не забравяме как се строи по Черноморието. Там не строят роми”, каза президент, попитан какво мисли за ситуацията с ромските къщи, които ще се бутат.

„Спомням си, когато имаше работа и роми имаха по-големи къщи от моята, нужно е да децата да ходят на училище и да бъдат образовани. Всеки тръгва да търси правдата сам, а държавата трябва да влезе в своята роля с нужната строгост. Ние сме за по-бързи и качествени промени в съдебната система. Резервирани сме към промените в конституцията”, каза Първанов. 

Той добави, че никога през 2006 година не е било обсъждано приемането на тежка военна техника в България. 

„Ние не знаем къде е договорено това доставяне на американска техника. България става фронтова държава, а това поражда напрежение в източните ни съседи. Мисля, че военният министър нищо не знае и той е попаднал на това място по случайност. Нека да сме наясно, че срещу Ислямска държава няма да ни помогнат танкове. Тези танкове няма да помогнат и при сблъсък между Русия и Запада. Тези танкове създават напрежение между нашите народи. Няма инвестиции, няма и туристи от Русия. Ние искаме да се приеме от парламента декларация за ненамеса в тези неща, категоричен е Първанов. Единственото, което може да крепи коалицията е ясна политика и стремеж за реални резултати. Ивайло Калфин е пример, който иска да подкрепяме доброто родителство”, каза Първанов. 

Според него БСП не е готова за добра коалиционна политика. „Не е въпросът да подкрепим един или друг кандидат, а да изберем най-добрите, за да има резултати на местните избори”, обяви президентът.

Първанов коментира и оставката на гуверньора на БНБ Иван Искров. ”Иван Искров е помислил за себе си, по-важно е да мислим как ще се справи неговият заместник. Г-н Близнашки е добър конституционалист, неговото мнение трябва да бъде използвано за промяна на конституцията, ако това се състои, но ние имаме големи политически различия”, завърши Георги Първанов.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"