Ще имаме референдум с недобри въпроси, прогнозира Първанов

Вътрешните заплахи за сигурността могат да бъдат по-тежки от външните, според лидера на АБВ

Ще имаме референдум с недобри въпроси. Г-н Плевнелиев се измъкна и не формулира по-конкретни въпроси в референдума. Така този референдум няма да бъде успешен.

Очевидно е, че интересът на ГЕРБ не е за пряката демокрация в България. Нека се поучим от Гърция. Те организират референдум за една седмица, а не като нас с огромно чакане. По-голямата опасност за националната сигурност е лошото и невярно говорене на нашите политици, започвайки от Плевнелиев и стигайки до външния министър. Има противоречие в изказа на политиците. Това обяви лидерът на АБВ президентът Георги Първанов пред bTV. 

Според Първанов вътрешните заплахи за сигурността могат да бъдат по-тежки от външните, но не бива да подценяваме и това, което се случва около нас. „Държавата трябва да си свърши работата, за да няма незаконни квартали и къщи. Трябва да внимаваме, защото може да получим стотици хиляди хора, които ще са бездомни. Държавата трябва да си изпълнява функциите и нека не забравяме как се строи по Черноморието. Там не строят роми”, каза президент, попитан какво мисли за ситуацията с ромските къщи, които ще се бутат.

„Спомням си, когато имаше работа и роми имаха по-големи къщи от моята, нужно е да децата да ходят на училище и да бъдат образовани. Всеки тръгва да търси правдата сам, а държавата трябва да влезе в своята роля с нужната строгост. Ние сме за по-бързи и качествени промени в съдебната система. Резервирани сме към промените в конституцията”, каза Първанов. 

Той добави, че никога през 2006 година не е било обсъждано приемането на тежка военна техника в България. 

„Ние не знаем къде е договорено това доставяне на американска техника. България става фронтова държава, а това поражда напрежение в източните ни съседи. Мисля, че военният министър нищо не знае и той е попаднал на това място по случайност. Нека да сме наясно, че срещу Ислямска държава няма да ни помогнат танкове. Тези танкове няма да помогнат и при сблъсък между Русия и Запада. Тези танкове създават напрежение между нашите народи. Няма инвестиции, няма и туристи от Русия. Ние искаме да се приеме от парламента декларация за ненамеса в тези неща, категоричен е Първанов. Единственото, което може да крепи коалицията е ясна политика и стремеж за реални резултати. Ивайло Калфин е пример, който иска да подкрепяме доброто родителство”, каза Първанов. 

Според него БСП не е готова за добра коалиционна политика. „Не е въпросът да подкрепим един или друг кандидат, а да изберем най-добрите, за да има резултати на местните избори”, обяви президентът.

Първанов коментира и оставката на гуверньора на БНБ Иван Искров. ”Иван Искров е помислил за себе си, по-важно е да мислим как ще се справи неговият заместник. Г-н Близнашки е добър конституционалист, неговото мнение трябва да бъде използвано за промяна на конституцията, ако това се състои, но ние имаме големи политически различия”, завърши Георги Първанов.