Младежите не искат да работят заради ниското заплащане

Перспективите за младежката заетост не са бляскави, призна социалният министър

Перспективите за младежката заетост не са бляскави. Ниското заплащане не мотивирало младежта да започне работа.

Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на кръгла маса на тема „Младежка заетост- предизвикателства и решения".

В различните страни има различни предизвикателства, които стоят пред прилагането на програмата за младежката гаранция. В България младежката безработица е горе -долу около средните европейски равнища, подчерта той.

У нас обаче е най-големият процент на трайно безработни. Младежката безработица в България не е толкова проблем, свързан с икономическия цикъл, ние трябва да решаваме структурни проблеми, свързани с младежката безработица, според министър Калфин.

В бизнеса има готовност за разкриване на нови работни места, отчете той.

13% от фирмите заявяват, че са готови да разкрият нови работни места. 60% от работодателите смятат, че знанията, които са получили децата в средното образование са недостатъчни за започване на работа. Според работодателите 52% от постъпилите при тях не могат да носят отговорност. Над 40% от назначените пък не могат да работят в екип. 50% от работодателите имат нужда от работници със средно-специално образование, обясни още Ивайло Калфин. Още 20% от работодателите са готови да обучат работници със средно-специално образование. Висшистите са търсени от 18% от работодателите. 12% от фирмите търсят работници с основно образование.