Обновиха площада на Шабла

Разноцветна настилка, сцена и фонтан придават нов облик на центъра на града

Новият градски площад на Шабла вече е готов. Той е реконструиран със средства по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. До дни ще излезе разрешението за въвеждане в експлоатация, съобщиха от фирмата-изпълнител – „Партрейд“ ООД.

Централният площад на Шабла не е ремонтиран повече от 30 години. Сега той посреща жителите и гостите на града със съвършено нов облик. Погледа привлича разноцветна настилка, която обособява и различните зони на ремонтираното пространство. Цветовете са измислени специално за проекта, такъв център няма нито един друг български град. Настилката е изпълнена от бургаската фирма ЛЕО – Бетонови изделия. Тя е носител на множество златни медали от различни изложения, има и награда за патент. С изделия на ЛЕО са ремонтирани повече от 60 градски центъра, паркове и площади в цялата страна.

На площада са обособени нови зони – форум за неформални артистични прояви, както и място за разполагане на временна сцена за тържествени събития. Мястото е избрано така, че да може да се интегрира към читалището. Създадени са подходи за хора с увреждания и специална дактилна настилка за незрящи. Декоративен фонтан и водна каскада ще разхлаждат площада в горещите летни дни.  Нови пейки и перголи оформят приятни кътчета за отдих и раздумка.

Изградени са нови 132 осветителни тела с енергоспестяващи лампи. С тях разходите за улично осветление в този район ще бъдат намалени в пъти.

Около целия площад, в зоната на тротоарите, е изградено резервно подземно трасе с ПВЦ тръби и ревизионни шахти. Целта му е при аварии или изграждане на нови комуникации да не се разкопава целият площад, а да се ползва обходно трасе.

Стойността на проекта е 1 509 745 лв.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"