Албена продава череши на Румъния

Продукция от градините е предназначена за директна консумация в курорта

На добра черешова реколта се радва тази година Еко агро АД – най-големият производител на череши в Североизточна България. Компанията е част от Албена груп и е ориентирана към производство, преработка, съхранение и реализация на растениевъдна и животинска продукция.

2015 е първата пълна плододаваща година на най-голямата черешова градина на фирмата, която се простира на площ от 540 дка в землището на село Карвуна. В нея се отглеждат череши от четири сорта - "Реджина", "Кордия", "Кармен" и "Лапинс". Еко Агро притежава общо три черешови градини, но тази край Карвуна е най-голямата. Всички сортове, които се отглеждат са средно късни и късни по отношение на зреенето. До  момента са прибрани общо 150 тона череши, като очакванията са за поне още толкова. Не е изключено тази година реколтата да стигне и до 500 тона висококачествени череши. Основно продукцията от градините на "Еко агро" е предназначена за директна консумация, като 10 на сто от нея се предлага на гостите на ваканционно селище Албена за които ежедневно се доставят прясно набрани плодове.

Интерес към екологичната продукция на фирмата има и от множество търговци. Доброто качество на черешова реколта е оценено и от северната ни съседка. Вече са изнесени първите количества череши от градините на "Еко агро" за Румъния, като поръчки пристигат и от други държави.