България ще преживее най-големия спад в населението

Инвестирайте в човешкия капитал, съветва ни Световната банка

Проблемите в съдебната ни система спъват развитието на производителността. До този извод е стигнала Световната банка, която представи доклад именно за нивата на производителността на страната ни и темповете през различните години.

„България има доста впечатляващ ръст на производителността от 2000 година насам. Необходимо е обаче да се ускори този растеж, за да се преодолее демографската криза", гласи основният извод от проучването.

Ако искаме ускоряване на производителността у нас, Световната банка ни съветва да изпълним няколко задачи. На първо място да се инвестира повече в човешкия капитал, да се осигури добро ниво на образование за всички българи, да се подобри достъпът до възможности за ранно развитие в детска възраст. Съвет номер 2 на експертите гласи, че би било полезно да се излезе извън калъпа и да се премине към интеграция в световната икономика. За тази цел обаче трябва да се подобри инфраструктурата, да се подобри най-вече и управлението на страната ни.

„В Европейския съюз България е на най-ниско ниво по отношение на качество на управлението.

Впечатление прави и случващото се в съдебната власт, където страната ни заема последни места. Случващото се в съдебната власт е свързано с бавно решаване на случаите с фалити на фирми, което забавя темповете на развитие на компаниите, влияе на прозрачността. Това е свързано и с борбата с корупцията", пише още в доклада на Световната банка.

От там ни препоръчват още да се подобрят връзките между бизнеса, академичната общност и публичните научни изследвания. Друга важна подробност е фактът, че иновативните фирми в България са на най-ниско ниво като дял в сравнение с ЕС, което също представлява пречка през развитието на производителността.

Иначе 3% е ръстът на производителността за периода 2000-2008 година. Ако искаме обаче страната ни да достигне нивата на доходите в Европейския съюз, то този процент трябва да се увеличи.

„България преживява изключителна демографска промяна. България ще преживее най-големия спад в населението си, като сега двама от трима българи са в трудоспособна възраст. Средният българин през 2050 г. ще трябва да бъде 30% по-производителен от сегашния. Тоест трябва да имаме 30% увеличение на производителността", описа темата от гледна точка на демографската картина водещият автор на проучването на Световната банка Доерте Домуланд.

Тя посочи още, че когато производителността не е толкова голяма, това означава и загуба на работни места.

„Ако се подобри нивото на заплащане в България, това означава, че по-малко българи ще напуснат страната и така ще се преодолее демографската криза", убедена е експертката.

От Световната банка са открили и други пречки за развитието на производителността, а именно наличието на неефективни елементи.

„Нещо пречи на българската икономика да се възползва от целия си потенциал", заключи още експертът.

Като за финал обаче от Световната банка ни успокояват, че по време на проучването си са открили много случаи на успех в България - много фирми, основани от български предприемачи през последните години, които са станали водещи износители.