Офелия Малинов ще играе за Италия в Гран При

Дъщеря е на Атанас Малинов

Само на 19 години, няколко дни, след като издържа матурите, Офелия започва като титулярна разпределителка в тима на Италия за Световното Гран При от петък. Дъщеря на Атанас Малинов, бивш треньор и шампион с Бергамо и на Камелия (която все още играе в серия В). "Закърмена съм с волейбол", споделя талантливата състезателка.

Когато е родена, нейният баща преследваше дубъл с тима на Бергамо. След спечелената Купа на Италия, отборът с Мауриция Качатори, Кеба Фипс и Жизели Гавио галопираше по пътя към първата си титла. А междувременно се появи Офелия на 29 февруари (още една причина да се отличава), дъщеря на треньора Атанас и на волейболистката Камелия. Да кажем, че щеше да е трудно да избере друг спорт ... По-трудно бе да прогнозираме, че само 19 години по-късно ще бъде основна разпределителка на Италия в турнира Гран При, а втора на този пост ще бъде 17-годишната Алесиа Оро. При това само няколко дни, след като изкарва успешно матурите си.

СЕМЕЙСТВОТО

Перспектива, която ще подчини всеки, но Лиа не се дърпа назад. "Много съм щастлива", разказва на тръгване към Турция, където е първият четиристранен турнир от група С на Гран При. "Най-вече, защото изведнъж станах първа разпределителка, след като бях втора (след като Ноеми Синьориле пожела почивка, б.а.). И се надявам да се представя добре", допълва. Гледа те така сериозно със сините си очи и след това добавя: "Леко съм напрегната и усещам много емоции, но всичко през последните седмици е ок, а и останалите състезателки ми помогнаха".

МАЕСТРО

В щаба на селекционера Марко Бонита има човек, който има какво да каже на Лиа що се отнася до разпределянето: Франческо ′Пупо′ дал′Олио (бивш волейболист, бронзов медалист от Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984, б.р.). "Пупо е страхотен човек. Наистина съм много доволна, че се запознах с него, защото ми помага доста в трудните моменти", споделя още Офелия. Така, че нека обобщим: Лиа ще бъде титуляр в тима на Италия след опита, който натрупа в Гран При през 2014-та, когато изигра някой и друг мач. И тогава изведнъж се превърна в титуляр след непредвидената контузия на Франческа Ферети. Офелия извървя целия път през различните национални отбор на Италия като разпределителка, докато в нейния клуб - Басано, играеше като нападателка до миналия декември (в този отбор бе заедно с майка си, която също бе на терена въпреки 46-те си години). Всичко това, докато не прие офертата на Клуб Италия (отбор, създаден за обиграване на най-талантливите състезателки в страната, б.р.): "Да атакувам само ми отвори пътя към това да бъда разпределителка, защото ме обогати и така имам едно оръжие в повече".

 



НАПРЕГНАТИ СЕДЕМ МЕСЕЦА

Важна година за нейното израстване: "Беше година на много жертви, защото имаше много пътувания и трудности. Бях ангажирана и с учене, но определено всичко това ме обогати като човек", обяснява разпределителката на Италия. И да, от мач на мач (Лиа участваше и в престижния международен турнир в Монтрьо, Швейцария), тя намери време и да се подготви за матурите си, а миналия петък имаше устен изпит: "Сега се чувствам по-свободна. Беше тежко да съчетавам учене и спорт, но успях!". С баща като Атанас Малинов е трудно да си представим, че Лиа нямаше да получи доста уроци: "Волейболът се диша в нашия дом. И е страхотна възможност да чуя мнението на моите родители. Научиха ме на неща, които може би щях да разбера след много време". Дали е имала куража да поиска нещо, различно от волейбол? "Не - смее се - Като малка се опитвах да правя друго, но волейболът винаги е бил моят спорт". Талантът невинаги се предава през поколенията, но в нейния случай няма съмнение. "Майка ми и баща ми са много щастливи. Казаха ми да се опитам да направя най-доброто, на което съм способна и да се възползвам, защото е важно", завърши Лиа.

Валерия Бенедети,
"Гадзета дело Спорт"