Инвестирали 2 млн. лв. в центрове за хора с различни потребности и проблеми

Израелското посолство дали около 20 хил. долара за Дневния център за възрастни хора с ментални увреждания

Около 2 млн. лв. са инвестициите в шест от центърa за хора с различни потребности и проблеми за подобряване на материалната база. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, при откриването на спортна площадка в Дневен център за възрастни хора с ментални увреждания „Света Марина“, предаде „Фокус”.

Фандъкова обясни, че работят заедно с бизнеса, с представители на Министерството на труда и социалната политика за подобряване на услугата, „тъй като по този начин повишават качеството на живот на хората“, посочи тя. 

„Това е и нашата основна задача“, заяви Фандъкова. „Всички ние правим това, което можем – да помагаме, да създаваме условия, да гарантираме възможности, но най-важна е работата на хората тук на място“, заяви Фандъкова.

„Около 20 хил. долара са инвестирани от страната на партньорите на посолството на Израел в спортната площадка в Дневен център за възрастни хора с ментални увреждания „Света Марина“.Много е важно, че в този ден ние направихме един празник и конкретен повод - придобивката на центъра тези хора да могат да имат занимания“, заяви Фандъкова. 

По думите й, задачата на Столична община, заедно с всички партньори, е да могат по-често да са заедно с хората и да могат да осигурят такава среда, в която те да се забавляват, да се развиват и да изявяват своите способности. „Това разбира се не става без партньори и без подкрепа“, посочи Фандъкова и благодари на Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Израел, на Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“ и на бизнесмените, подкрепили тази инициатива. 

Кметът на Столична община разказа, че когато посланикът отива при нея обикновено това става с някакво предложение, когато той е отишъл е заявил, че има желание да направи нещо за града и хората, които имат най-много нужда от това. Тогава Фандъкова се е обърнала към колегите от социалния сектор, защото според нея най-голяма нужда от подкрепа имат хората, които са в затруднено положение. „По това си личи и качеството на обществото –тогава, когато ние обръщаме внимание, обръщаме поглед към хората с най-големите потребности – те са хората, които имат нужда от подкрепа“, смята тя и допълни, че Столична община са дарили допълнителни пособия, за да може хората да спортуват.