Ще се стопят ли "ледовете" в Карибския басейн ?

САЩ И Куба ще имат респективни посолства в столиците си

Тази сряда Съединените щати и Куба формално се съгласиха да възобновят дипломатическите си отношения, съобщи Ройтерс.
На 20 юли Джон Кери ще се превърна в първия държавен секретар на САЩ посетил Куба от 70 години насам. Затоплянето на отношенията на бившите врагове от Студената война започна преди шест месеца с няколко писма между Барак Обама и Раул Кастро. Кери съобщи, че ще посети Хавана на 20 юли за вдигането на американския флаг на бъдещото посолство на САЩ.
Отношенията между двете страни бяха прекъснати окончателно през 1961 - годината, в която е роден Обама, както отбеляза самия той.
Повече от 50 години Куба беше под пълна икономическа блокада от страна на САЩ. След разпадането 1991 г. на СССР и спирането на помощите от социалистическите страни положението в Куба сериозно се влошава и Фидел Кастро е принуден да въведе строги ограничения на стоките за потребление и енергоресурси, въведена е купонна система. Чуждите инвестиции са невъзможни заради икономическата блокада на САЩ и положението на кубинците наистина е тежко.
Куба успява да преживее кризата и в действителност заради наложеното ембарго развива системата на здравеопазването и образованието, до мащаби непостижими за развитите страни. Средната грамотност на населението е 99,8% , продължителността на живота е 77,64 години, а детската смъртност е по-ниска от тази на някои развити страни.
Преди няколко дни СЗО (световната здравна организация) съобщи, че Куба е първата страна която се е справила с предаването на HIV вируса от майка на дете.
Още интересни факти за Куба: безработицата е 1,8% на 14-то място в света, средната заплата е около 20 $, пенсията 9 $, цената на един хляб е 0,38 $. Куба има 50000 лекари и медицински сестри които работят в 66 страни от Южна Америка, Африка и Азия изпратени от здравното министерство.
През 2014 Куба изпраща 461 лекари в Африка в борбата с ебола, за което е номинирана за Нобелова награда.
Източници: Wikipedia, Reuters, CNN