Дават над 680 хил. лв. на пострадалите от свлачището в Пернишко

Добивът на въглища от „Мини Перник” в участъка, където се е получило свлачището, е спрян от 1956 година

683 хиляди лева ще бъдат пренасочени, за да се компенсират щетите от свлачището в квартал „Рудничар” в Перник. Това каза на брифинг министърът на икономиката Божидар Лукарски във връзка със свлачището, причинено от незаконен добив на въглища, което засегна три къщи в пернишкия квартал "Рудничар", предаде "Фокус". 

Той съобщи, че на среща с Живка Габрова - ликвидатор на „Мини Перник“ ЕАД , доц. Стефчо Стойнев, преподавател в Минно-геоложки институт и областния управител на Перник Ирена Соколова е бил обсъден случая в Перник. „По първоначални данни причината за свлачището е незаконен добив на въглища от терен, който по принцип е свлачищно активен. Той е извън терена на „Мини Перник”, уточни министър Лукарски. Взехме решение средствата от проекта за техническа ликвидация и отстраняване на вредните последици при прекратяване производствената дейност във въгледобива на Мини Перник ЕАД, в рамките на град Перник, предвидени за следващата година да бъдат пренасочени, за да се компенсират щетите, причинени от свлачището”, съобщи той. 

По думите му, това са 683 хиляди лева, като ще се търсят и допълнителни средства за увеличаването на този бюджет.”Апелираме законодателната власт към криминализиране на незаконният добив на въглищ. Ще предприемем всички мерки за да подсигурим гражданите, които са потърпевши”, заяви още министър Лукарски. 

„Добивът на въглища от „Мини Перник” в участъка, където се е получило свлачището, специално в тази галерия, е спрян от 1956 година”, поясни Лукарски. По думите му, това не е точно свлачище, а по-скоро подхлъзване по склона, причинено от незаконен въгледобив, който се осъществява по най-грубия начин – като се копае от горе. 

„Пластовете на мините на откритите рудници в Перник, които са свързани с въгледобив, все още имат достатъчно въглища и тези граждани, които осъщестяват незаконния добив, доста често го правят, копаейки от горе върху земната кора”, уточни министър Лукарски. 

„Погрижили сме към този момент галериите да бъдат обезопасени, но е копано отвън. Контролът не е в компетенциите на министерството, но предвид ежедневната борба на хората там с незаконния добив, ще пренасочим средства и да подсигурим засегнатите", каза още той.