Цацаров погва кмета на столичния район „Сердика”?

Причината – ромите в столичния „Орландовци”

От Патриотичния фронт внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с дейността на кмета на столичен район „Сердика” Тодор Кръстев. Поводът е гетото на ул. „Градините" 3 и 6 в квартал „Орландовци”, който се намира на територията на района.

Патриотите искат проверка, която да установи фактите относно извършваните регистрации на лица по постоянен и настоящ адрес на адреси гр. София, кв. „Орландовци", ул. „Градините" 3 и ул. „Градините" 6 за периода от 2007 г. до 2015 г. включително.

В средата на юни организаторът на ВМРО - София Стефан Грънчаров изпрати писмо до кмета на „Сердика", в което пита колко са адресните регистрации. В отговор кметът Тодор Кръстев заявява, че след направена проверка в национална база „Население" е установил, че няма адресно регистрирани лица по постоянен и настоящ адрес на ул. „Градините" 6.

В сигнала да главния прокурор, подписан от заместник-председателя на НФСБ Данчо Хаджиев, председателя на ВМРО - София Карлос Контрера и организатора на ВМРО Стефан Грънчаров, се посочва че съгласно избирателните списъци, включително и за последните избори за народни представители, ул. "Градините" в кв. „Орландовци" фигурира като административен адрес, на който има избиратели.

Избирателните списъци, съгласно Избирателния кодекс, се съставят по постоянен адрес.

Според представителите на ВМРО и НФСБ това е индикация, че въпреки твърденията в отговора кмета все пак на посочените адреси има регистрирани по постоянен адрес лица.

Припомняме, при повишеното напрежение между цигани и българи в кв. "Орландовци" в началото на юни се твърдеше, че проблемите са от пришълци, а не от хора, които живеят постоянно там. Проверка на една от националните телевизии показа доста сателитни чинии върху постройки, които са на земеделска земя.