Небесният покровител на българите Св. Йоан Рилски ще бди над опожарен храм

Животът

08-07-2015, 12:40

Снимка:

НИМ

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близо 60 икони горяха в сопотския параклис "Свети Георги"

НИМ дарява параклиса "Св. Георги" над Сопот с пет икони

Националният исторически музей дарява пет православни икони на параклиса над град Сопот, съобщиха от НИМ.

Наскоро в храма "Св. Георги" бе извършен умишлен палеж, в който изгоряха близо 60 икони. Вандалският акт не само огорчи миряните в региона, но получи и голям обществен отзвук. ДПС заклейми случилото се в декларация и от парламентарната трибуна призова за религиозен толеранс между верските общности. Още в деня, когато стана известно, че реставрираният от дарители храм е съсипан, директорът на НИМ проф. Божидар Димитров обеща да подари икона на християнската обител.

Междувруменно той лично е осигурил не една, а пет православни икони, които ще бъдат дарени на опожарения параклис "Свети Георги" над града, който е и родно място на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Дарението на НИМ за параклиса над Сопот включва иконите "Възнесение Христово", "Св. Троица", "Архангелски събор", "Дейсис. Христос Пантократор със Св. Богородица и Св. Йоан Кръстител", както и икона на небесния покровител на българския народ - Свети Йоан Рилски Чудотворец. Те са канонично изписани от зографите Красимира Гълъбова и Ангел Благоев.