ДАНС проверява дали джихадисти си купуват български паспорти

Това заяви Кунева по повод публикацията на германското издание "Ди Велт"

"В тази война, която се води с "Ислямска държава", всички трябва да бъдем изключително бдителни. ДАНС и останалите партньорски служби правят максималното". Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева, която оглавява и Националния съвет по антикорупционни политики.

Кунева бе помолена да отговори на въпроса какви мерки предприема правителството относно публикацията на германското издание "Ди Велт", в която се твърди, че джихадисти от "Ислямска държава" се снабдяват с паспорти от България.

"Убедена съм, че германските служби знаят добре за това. Непрекъсната бдителност, правят се проверки и всичко, което трябва да се направи в България ще бъде направено", каза Кунева, цитирана от Нова телевизия.

Дали тече проверка по този конкретен казус, Кунева посочи, че "при всички случаи това се разглежда": "Това е изцяло в правомощията на ДАНС и съм сигурна, че те си вършат работата с голяма настойчивост".

Относно това дали въпросът е обсъден на правителствено ниво, Кунева посочи, че тя не е говорител на правителството: "Убедена съм в много силната професионална и водеща роля, която има ДАНС. Още повече, че по въпроси за сигурността при премиера се прави специално заседание всяка сряда. Всички сме много ангажирани".

В публикацията на авторитетното германско издание се казваше още, че "България има сериозен проблем с корупцията до най-високите ръководни нива".

"Българската мафия е силен властови фактор в страната. Неин специалитет са търговията с оръжие и наркотици, проституцията и търговията с хора. "Ислямска държава" се снабдява с паспорти от българската мафия", твърди още "Ди Велт".