Искров от днес е в оставка

Очаква се депутатите да изберат наследника му във вторник

Управителят на БНБ Иван Искров е в оставка от днес. Той я депозира на 23 юни с писмо до председателя на Народното събрание, припомни bTV.

В писмото си Искров заяви, че новият управител на Българската народна банка трябва да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г. Мандатът на Иван Искров изтичаше на 10 октомври 2015 г. Той призова в писмото си народните представители от 43-тото Народно събрание за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове.

„Воден от горните съображения, моля настоящото писмо да се счита за подадена, считано от 10 юли, оставка от поста управител на БНБ. Искрено се надявам да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили този избор в определения срок. Подобно развитие би се отразило негативно на институционалния авторитет на НС и БНБ – развитие, което дълбоко вярвам, че трябва да бъде избегнато”, завършва писмото на Искров.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова още на 23 юни съобщи, че Българската народна банка ще има нов гуверньор на 15, а не на 11 юли. Причина за това е фактът, че 10 юли е петък и няма как Народното събрание да гласува нов гуверньор по-рано от следващата сряда, когато е първото редовно пленарно заседание.

Искров пък заяви няколко часа след изказването на Стоянова, че е важно парламентът бързо да избере нов управител на БНБ. Той добави, че е „жалко”, че НС няма да избере негов наследник на 10 юли, както по-рано каза Менда Стоянова, а на 15 юли – сряда. Искров тогава също поясни, че бил забавил оставката си заради изключително важно заседание на Европейската централна банка.

На 23 юни Искров отбеляза и че никога за трите му мандата като управител на БНБ не му е било докладвано, че има какъвто и да е проблем с КТБ. „Винаги това е била банката с един от най-добрите рейтинги”, подчерта тогава Иван Искров. Никога не съм бил нечия марионетка, отговори Искров на обвиненията на Цветан Василев. Свършихме, аз и колегите ми, работата си по най-добрия начин, каза още Искров.

Очаква се депутатите да гласуват оставката на Искров във вторник на извънредно заседание и тогава да бъде избран и наследникът му. И двете решения ще влязат в сила от сряда – 15 юли.