Връщат имена на починали, сменени през Възродителния процес

Това ще става при съгласие от наследниците, а ако няма такова спорът ще се решава в съда

Да се възстановяват имената на починали хора, които са били принудително променени по време на Възродителния процес, решиха депутатите, приемайки на второ четене текстове от Закона за гражданската регистрация.

Това ще става при съгласие от наследниците, а ако няма съгласие за възстановяване на името на починалия, спорът ще се решава в съда. За тази мярка бяха 128 депутати, 22 бяха против, 3 се обявиха „въздържал се".

Социалистката Дора Янкова подчерта в рамките на процедурата по отрицателен вот, че тази мярка щяла да създаде затруднения за администрацията, особено ако няма консенсус между наследниците. Нашето притеснение е как ще се види разногласието, изтъкна тя.

„Искахме по този въпрос дебат. По принцип е справедливо, когато родът е в съгласие", коментира Янкова.

Колегата й Филип Попов, който също гласува против, изтъкна на свой ред, че тази мярка щяла да доведе до редица проблеми в българското право. Не било ясно как тя ще се отрази в работата на Търговския регистър, Агенцията по вписванията и други институции.

Тези промени означават по същество нов възродителен процес, каза Попов. Според него изземвали се правата и свободите на вече починали хора. Това ще създаде много административни трудности, подчерта Филип Попов.