Лятно кино соаре в София

София Лайф

10-07-2015, 11:47

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Театър под звездите в парка на Военната Академия

Джаз под звездите в Южния парк

В централна лятна градина

Международният "София филм фест" продължава да реализира инициативи, свързани с популяризиране на киноизкуството в столицата, удостоена с титлата "Творчески град на киното". В годината на 100-годишния юбилей на българското кино и в подкрепа на мисията София да бъде авторитетен и достоен представител на творческите градове на ЮНЕСКО, СФФ предлага нетрадиционни, но много привлекателни територии, на които да се случват срещите с най-нови европейски и български творби на седмото изкуство, пише в. „Дума”, цитирайки Светлана Дамянова. 

Създателите на киното братя Люмиер организират първата платена публична прожекция в самия край на декември 1895 г. и тя се случва в сутерена на парижкото "Гран кафе". Днес "Гранд хотел София" предлага уникална възможност за киновечери "Лятно кино соаре" в градината на улица "Гурко". На 16 юли от 21 ч. е предвидена среща с големия победител на 19-ия СФФ "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Филмът бе отличен с наградата "София - град на киното" на Столичната община за най-добър филм, отличието на публиката, приза за най-добър български игрален филм, наградата на ФИПРЕССИ и редица международни отличия. 

Прожекцията на индийския филм "Кутия за храна" на дебютанта Ритеш Батра, който беше представен на "Седмицата на критиката" в Кан'13 и е показан с успех на фестивалите в Телюрайд, Сараево, Торонто и Лондон, е на 30 юли от 21 ч. На 13 август ще бъде показан "Цирк "Колумбия", режисиран от носителя на "Оскар" Данис Танович, с участието на Мики Манойлович. На 27 август почитателите на киното ще могат да видят филма "Храна за душата" на режисьора Фатих Акин.