Китай погва секс оргиите, фераритата и горенето на пари на децата на богатите

Глезените отрочета на китайския елит правят богаташчетата от Инстаграм да изглеждат като дрипльовци

Кучетата им носят златни часовници Apple. Блъскат супер колите си сякаш са обикновени играчки. Те се хвалят със снимки на банковите си извлечения в мрежата. Също така се крият зад гърба на мама и тате, когато сгазят лука и погазят закона, пише БЛИЦ. Пред тях богаташчетата от Инстаграм са обикновенни дрипльовци. Става въпрос за младите супербогаташи на Китай – фуердай, което се превежда като „второ богато поколение”. Мнозина в страната, включително и лидера Си Дзин-пин, се страхуват, че техният начин на живот, за който харчат купища пари, излиза опасно извън контрол.
След масивна вълна от обществено недоволство по адрес на фуердай, Си настоя от родителите им да ги научат на стойността на парите – затова около 70 от децата на милиардерите на Китай бяха изпратени на „социално отговорен” санаториум, където всяко закъснение им струваше по 100 британски лири.
Те често казват, че работят като обикновени инвеститори или въобще не работят, но задължително са неизмеримо богатите синове и дъщери на китайските бизнесмени или представители на правителството.
Тази година, предимно заради развитието на социалните мрежи в Китай, ненавистта на обществото към тях отбеляза рекордни висоти. Една от най-силните вълни на обществено неодобрение срещу младите богаташчета бе през 2013 година, когато серия скандали с фуердай хвърлиха светлина върху шокиращото поведение на това поколение.
През април онази година „Шангхай Дейли” съобщи за слухове за секс оргия с наркотици на фуердай в град Сания. Властите разследваха яхтено шоу, след като попаднаха на информация, че в рамките на мероприятието моделка е правила секс за 62 000 британски лири.
Жена на име Гуи Меймей, която е на 23 години и се смята за кралицата на фиердай, бе обвинена от съперник за трона Чен Джуню, че продава секс в Сания. Тя му отвърна, като публикува снимка на пулове от казино на стойност половин милион британски лири, придружена с текста: „Твърде богата, за да продава секс”.
Чен отговори с публикуването на снимка на банковото си извлечение, от което става ясно, че младежът разполага със скромните 382 милиона британски лири. Разпрата между дуото направи взриви китайското общество. „Много е отвратително група богаташчета, отегчени фуердай да парадират с живота си”, написа потребител в Уейбо, китайският вариант на Туитър.
Миналата година Меймей бе арестувана за престъпления в сферата на хазарта. Тя също си призна, че е проституирала в миналото. Тя също е лъгала, че работи за Червения кръст. „Обичам да се хваля. Суетна съм като малко момиченце”, призна тогава тя.
След скандала с Меймей жена на име Жанг Джайле направи опит да вземе короната й. Тя публикува снимки с купчини от дизайнерски дрехи, чанти, частния си самолет и купони със страхотни млади дами. Мъжкараната на 22 години е дъщерята на Жанг Джун магнат в сферата на електрониката, застраховането и недвижимото имущество.
Най-ужасяващият случай с фуердай и поведението им датира от 2012 година, когато Линг Гу, син на високопоставен представител на правителството, катастрофира с Ferrari 458 Spider в Пекин. 23-годишният младеж загина при катастрофата. С него в автомобила са били три млади жени, две от които чисто голи. Те са сериозно пострадали, но са оцелели.
Информацията за катастрофата бе цензурирана в китайските социални медии, а правителството бе обвинено в опит да прикрие инцидента, което засили още повече ненавистта към „защитеното” поколение.
Някои анализатори предполагат, че проблемът с младите богаташчета се корени в това, че те в резултат на статута си страдат от силно изразена самота.