Ново депо намалява замърсяването на природата в Малко Търново

Мисия Бургас

11-07-2015, 17:36

Снимка:

МОСВ

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

На 100% е изградена канализационната мрежа в Средец

Ако Община Малко Търново не беше финализирала навреме проекта за депото, най-вероятно страната ни щеше да понесе санкции от Европа. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева при посещение на новото регионално депо за отпадъци в региона. Заедно с нея бяха и премиерът Бойко Борисов, министърът на земеделието Десислава Танева, областният управител Вълчо Чолаков, депутати.
"Споделям обичта към Странджа на всички хора от региона. 6,3 млн. лв. бяха инвестирани да обслужва населението на една община, която е в Натура 2000", посочи Василева. Тя отбеляза, че това е един от най- бързо реализираните проекти. Министърката прикани местните жители да развиват екотуризма и обърна внимание на това , че в новата оперативна програма има много възможности по ос Биоразнообразие.
Новоизграденото депо е с капацитет да обслужва 3674 души. С пускането на депото ще бъде намалено замърсяването на околната среда в Малко Търново, което изцяло попада на територията на Природен парк "Странджа". Паркът е най-голямата защитена територия в България – площта му е 1% от територията на страната. В него е най-големият широколистен горски комплекс на Европа.
В границите му е цялата община Малко Търново и част от община Царево. Над ПП "Странджа" преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа Via Pontica, който събира ятата на Северна и Източна Европа и Сибир.
Сред най-известните защитени видове срещащи се в парка са черният щъркел, орелът змияр, а тюленът монах, видрата и пъстрият пор са включени в Световния червен списък.
При посещението си в Средец, където е доизградена канализационната мрежа и е извършена частична реконструкция на водопроводната мрежа, министър Василева припомни, че точно преди 2 години, на тази дата 11 юли е даден старт на проекта. Инвестирани са 9,8 млн. лева и е изградена 21 км канализационна и са рехабилитирани 2 км от водопроводната мрежа. Успешното реализиране на проекта е грижа за здравето на децата и грижа за природата , каза още тя.
С реализацията на този проект е постигнато 100% изграденост на канализационната мрежа , което води до намаляване риска от замърсяване на подземните води в района и възстановяване на биоразнообразието и качеството на обитание на растителните и животински видове около и в Черно море.