Платили сме 1,4 млн. лева компенсация за мудни процеси

От началото на годината министърът на правосъдието е сключил споразумения със 168 човека

Близо 1,4 млн. лева компенсации за мудни процеси е платила държавата през последните 4,5 години, откакто българите имат възможност да искат обезщетения, без да водят дела в Страсбург.

Само за първата половина на тази година министърът на правосъдието е сключил споразумения със 168 човека, влачили се по прокуратури и съдилища с години. Изплатената сума за този период е около половин милион лева.

Това отчете главният съдебен инспектор Теодора Точкова на кръгла маса за промените в дейността на 11-е ревизори на темида, цитиран от „24 часа”. Именно те проверяват жалбите на българите, чийто дела са продължавали с години и преценяват дали са основателни. След това министърът на правосъдието се споразумява с потърпевшите.

Една от предложените поправки в Конституцията и Съдебния закон предвижда съдебните ревизори да проверяват не само работата на всички магистрати в страната, но и тяхната почтеност, декларациите за имотното им състояние, прояви, несъвместими с професията им.

Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви, че ведомството ще им съдейства да се справят с новите им задачи, ако те бъдат гласувани.

"Другите институции, които са ангажирани с подобни проверки, като новото антикорупционно бюро, комисията за разкриване и предотвратяване конфликти на интереси, нямат по-голям персонален състав от инспектората", подчерта Иванов.