Арестуваха хакер на „Ислямска държава" у нас

Сириецът помагал в атаките срещу френското списание "Шарли Ебдо"

Сириец, част от групировката „Близкоизточна кибер армия", е пребивавал у нас. Той е бил част от хакерската група, която е разпространявала по интернет информация за атаката срещу френското списание "Шарли Ебдо". Групировката е свързана с "Ислямска държава" и извършва атака срещу сайтове по поръчка на терористичната организация.

ГДБОП е арестувала хакера. Той е комуникирал с останалите членове на бандата с помощта на защитени канали. Според непотвърдена официално информация сириецът е пребивавал в България от около 20 години.

По данни на МВР бандата годишно е разбивала над 3 500 сайта. Заглавните страници на атакуваните сайтове са подменяни със съобщения и текстове на английски и арабски език, касаещи атаката срещу френското сатирично издание "Шарли Ебдо".

При акцията са иззети компютърни конфигурации, преносим компютър и външни носители на информация, съдържащи специализирани инструменти за незаконно проникване в компютърни системи. Назначени са експертизи на иззетите веществени доказателства.

Спрямо сирийския гражданин е образувано досъдебно производство.