Първо настаняват ромите от Гърмен, после бутат къщите им

Общината ще даде график кога ще настани временно семействата

Очаква се община Гърмен да даде график кога ще настани временно семействата и след като това бъде прието или отказано, къщите ще се събарят принудително.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на брифинг в Министерски съвет след среща с кмета на община Гърмен. В разговорите участваха още вътрешният министър Румяна Бъчварова, социалният министър Ивайло Калфин, както и вицепремиерът Томислав Дончев, пише Дир.бг.

Предстои да бъдат премахнати 102 постройки, общината има ангажимент да реши правилно проблема, коментира още Павлова.

"Осем са премахнати - 4 доброволно, 4 принудително. Оттук нататък общината ще ни даде график кога ще настани съответните семейства, на които ще предложи жилища. След това поетапно ще се пристъпва към събаряне", допълни тя. 

Тя уточни, че съгласно закона на регистрираните там 775 души, които са с лична карта с адрес за местоживеене кв. "Кремиковци", улица извън регулация, е издадена адресна регистрация на нерегулиран земеделски имот. Тези 775 души са жители с издадена адресна регистрация върху общински имот, подчерта Павлова. 

По думите й всичко, което е в правомощията на правителството и държавата за намаляване на етническото напрежение, ще бъде и е предприемано постоянно. 

"Проблемът с незаконните постройки не може да се реши за ден, два или месец. Казусът е много сложен, заплитан е във времето. Още от 1997 година е започнал проблемът, надявам се с помощта на всички да успеем да излезем от тази ситуация", заяви от своя страна кметът Минка Капитанова.