Възнагражденията за избирателните комисии ще са по-високи

Животът

15-07-2015, 16:12

Снимка:

parvomai.net

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Това казаха от ЦИК в днешната си разяснителна кампания в Пловдив

Финасовото обезпечаване на всички дейности, свързани с изборите, изведоха като проблем участниците в разяснителната кампания на ЦИК в Пловдив. Представителите на 18-те общински администрации в Пловдивска област подчертаха, че се нуждаят от нова копирна техника, тъй като сегашната е амортизирана. Като проблем бе определено и осигуряването на помещения, в които да се съхраняват материалите след приключване на изборния ден до предаването им в Общинските изберателни комисии.

Сериозен интерес предизвика и въпросът за възнагражденията, които ще се дават на членовете на секционните и общинските избирателни комисии, тъй като на практика през есента те ще отговарят за три до четири избора – за кметове, районни кметове по места, общински съветници, а евентуално и за референдум, ако такъв се проведе.

Все още е рано да се говори за финансовата рамка на предстоящите местни избори, тъй като заявките се подават от общините по места, а Министерският съвет ги обезпечава със свое решение, съобщи Александър Андреев, член на ЦИК. Той прогнозира, че пълна подмяна на копирната техника, вероятно ще има за следващите президентски избори.

За местните избори наесен заплащането на членовете на секционните и общинските избирателни комисии ще е по – добро от всички досегашни избори, обяви Александър Андреев и допълни, че именно ЦИК има правомощието да предложи размера на тези възнаграждения, които Министерският съвет трябва да одобри.

Що се отнася до вече започналата в някои райони агитация на кандидати за местните избори, от ЦИК обясниха, че до този момент все още може да се говори само за реклама. "Необходимо е да има обявени избори с издаден указ от президента, за да има и предизборна агитация”, поясни  Емануил Христов от ЦИК, коментирайки появата на билбордове с послания към избирателите.

За първи път на местните избори на 25 октомври машинното гласуване няма да е експериментално, а ще е задължително в до 500 избирателни секции в страната. Колко точно и кои ще са те предстои да бъде решено от ЦИК, обяви Андреев. Той обърна внимание и върху изискването за уседналост като важно условие за право на гласуване.

За да могат да гласуват, гражданите трябва да са живели шест месеца в България, а това значи да имат постоянен или настоящ адрес в населеното място. Не може да се гласува с удостоверение за гласуване на друго място, както досега. За да бъдат включени в избирателния списък, гражданите трябва да подадат заявление в общината 14 дни преди изборния ден. Това засяга учащите, които до сега гласуваха само с удостоверение, подчерта Александър Андреев.