По-строги мерки срещу вдигането на шум в Добрич

Променят наредбата за осигуряване на обществения ред

Публично обсъждане на промени в наредбата за осигуряване на обществения ред, поддържането и опазването на общинската собственост и околната среда обяви на сайта си Община Добрич. То ще продължи до 27 юли, съобщава БТА.
Предложението е инициирано от писмо на министъра на вътрешните работи. В него се посочва, че структурите на МВР през годините все по-често се сблъскват със случаи на смущаване на спокойствието на гражданите от силна музика без повод или при чествания на лични и семейни тържества в частни имоти или на публични места в близост до жилищни сгради. Практиката е показала, че сега действащата общинска наредба има непълноти, които пречат на инспекторите от общината да съставят актове, става ясно от мотивите за промените.
След промените се предвижда наредбата да забранява викане, пеене, свирене, ползване на озвучителни уредби, апарати и системи, извършване на строителни, производствени и ремонтни дейности, форсиране на автомобили или мотоциклети, в жилищните сгради и в непосредствена близост до тях. Забраната ще важи от 14 до 16 часа и от 22 до 8 часа в делничните дни. За почивните и празнични дни тя ще е в сила между 14 и 16 часа и 21 и 9 часа.
Забраната за използването на музикални инструменти и озвучителна апаратура, както па улиците на града, така и в междублокови пространства и открити частни имоти.
Глобите за нарушителите са от 100 до 500 лева.