Взимат кучето от вкъщи, кастрират го безплатно

Еколози ще преследват по снимка хората, които изхвърлят животни

Собствениците на дворни кучета в покрайнините на София имат възможност безплатно да ги кастрират, обезпаразитят и регистрират, без дори да излизат от дома си, съобщава „Монитор”.

Услугата ще се предлага целогодишно в новата общинска кастрационна клиника на бул. „Ломско шосе”. За целта трябва да подадат заявка в „Екоравновесие” и екипите на дружеството ще приберат любимеца им, ще извършат необходимите процедури и ще го върнат след 3 дни.

Идеята на акцията е да се спре разселването на поколения животни от околностите на столицата, които масово се изсипват в града, за да търсят храна, обясни шефът на „Екоравновесие” Петър Киров. Така собствениците им ще имат възможност безплатно да ги кастрират, обезпаразитят и регистрират.

Стопаните на кастрирани кучета се освобождават завинаги от такса за домашен любимец.

Продължават обаче сигналите за бусове, които стоварват кучета на столичните улици. Молим всеки гражданин, които види такъв случай, да заснеме номера на автомобила и да подаде сигнал, за да спрем тази практика, призова шефката на екокомисията в Столичния общински съвет Лорита Радева. Тя обясни, че напоследък хората масово изхвърлят хъскитата си на улицата.

Глобата за такова нарушение е до 100 лв., която се налага от Столичния инспекторат, но от БАБХ могат да санкционират собствениците още веднъж с 250 лв.

За първите 6 месеца на годината са заловени 1997 бездомни кучета, от тях са кастрирани 1448.

Осиновените животни са 274. В кампаниите за безплатна кастрация на дворни кучета са се включили 129 стопани, най-много от „Красна поляна”, „Слатина”, „Витоша” и „Кремиковци”.