Свеждат до минимум статистическите грешки в родните съдилища

Това ще стане благодарение на европроект за над 260 хиляди лева

Свеждат до минимум статистическите грешки в родните съдилища. На пресконференция в БТА Висшият съдебен съвет се похвали с успешния финал на 18-месечен проект, който дава нова методика за статистическа обработка и осигурява обучението на съдебните статистици в страната. Представляващата ВСС Соня Найденова изтъкна, че съдебната статистика е ценна дейност на Съвета, като занапред ще се осигури по-доброто и точно отчитане на броя разгледани дела и техния вид.

Колежката й Мария Кузманова, която ръководи проекта, го определи като подпомагащ съдебната реформа. По думите й, дейността на обща стойност 262 722, 70 лева по Оперативна програма „Административен капацитет" дава механизъм за индивидуална и институционална оценка на работната натовареност на магистратите и съдилищата в страната.

В последните години се открои проблемът с множене на делата - от едно да се правят няколко. Това позволи да се образуват преписки в дела, които после са прекратявани, но се отчитат като бройки, разясни Кузманова. По думите й, чрез методиката ВСС ще има инструмент, с който ще се извършва контрол и проверка на отчетите на съдебните служители, ще има и възможност за коригиращи действия.

Ще се надградят знанията на съдебните служители, това ще е основа за бъдещи действия по механизма за развитие на човешките ресурси, доволна е ръководителката на проекта. Стана ясно, че общо 178 статистици и съдебни служители са станали част от обучителния процес по проекта.

От фирмата изпълнител пък са доволни, че занапред се спестява преписването на данни от едно приложение в друго, тъй като досега не могло да се прехвърлят автоматично данни, което е водило до грешки.