Алеко остана без Бай Ганьо, а с книга в ръка

Мисия София

20-07-2015, 15:27

Снимка:

Столична община

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Розовоцъфящи кестени и нови пейки на Витошка

Алеко Константинов ще стои сам на на бул. “Витоша”?

Такъв ще е паметникът на писателя на бул. "Витоша"

Алеко Константинов, но без героя си Бай Ганьо, а с книга в едната ръка и подпрян куфар до него ще виждаме на пешеходната зона на столичния бул. "Витоша".

Този е одобреният проект, който спечели конкурса за фигура на писателя. Негови автори са скулпторът Борис Борисов и арх. Пламен Цанев. На стълба, на който е подпрян Щастливеца ще има табели с градовете Прага, Будапеща, Виена и Чикаго.

Журито обаче препоръчва на колектива да обмисли композицията, защото „наличието на двата елемента - куфар и табели, преувеличава образа на Алеко Константинов като пътешественик и пътеписец, а в същото време твърде незначително, неизразително и неубедително той е представен като писател”, пише в. "Монитор".

За фигурата на Щастливеца се състезаваха четири проекта. Конкурсът за градска скулптура на писателя беше обявен за втори път, след като Министерството на културата не одобри резултатите от първото състезание.

Фигурата ще е от бронз и ще се постави в участъка между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Хан Аспарух”. Отреденото място е близо до входа на метростанцията.

Победителят в конкурса ще получи награда от 2000 лв., а статуята може да струва максимум 55 500 лв.