Жителите на „Обеля” на протест срещу паметник

Не ги уведомили за монумента, който се строи в градинка

Жителите на столичния квартал "Обеля" излизат на протест срещу построяването на бюст-паметник на академик Дмитрий Лихачов в една от кварталните градинки.

Той се изгражда по предложение на национално движение „Русофили” и още няколко обществени дейци и спонсори. Оказва се обаче, че жителите на квартала въобще не са уведомени за построяването на този бюст-паметник и разбират за него случайно. Точно фактът, че не са информирани ги провокира да инициират подписка, в която вече са участвали над 150 жители на квартала против построяването на паметника.

„Тези места са единствено и само за отдих, имаме нужда от природа, а не от паметници. Местата на паметниците и паметните плочи са в гробищните паркове. Ние не сме гробищен парк и желаем свободните пространства да останат приветливи и годни за обитаване от нашите деца”, каза пред bTV Виолета Димитрова, жител на квартала.

„Най-много ни обиди фактът, че господин кметът не ни е информирал за подобно решение. Никой не се е обърнал към жителите от квартала, че ще бъдат издигани паметници на чужди личности”, каза още тя.

Гражданите са против издигането на каквито и да било монументи в зелените площи, в които играят децата им. Те са изпратили писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, но по думите им все още нямат отговор.

Жителите настояват строежът на паметника да се спре и да се премахне.

Георги Николов от движение „Русофили” обясни, че идеята е старо желание на софийската академична общност и на общественици да има паметник на Лихачов, тъй като той е изказал знаменити думи в защита на България. Решението той да е в квартал „Обеля” е заради близостта с улица със същото име.

Това не е детска площадка, това е зелено пространство. Този проект е съгласуван със „Зелени системи”, където беше посочено, че паметникът ще бъде в тревна площ, необременена със съоръжения и детски катерушки. Липсват дървета и други трайни насаждения, посочи той.

В чест на годишнината от смъртта или от рождението на Лихачов през септември месец, монументът ще бъде готов.

Кметът на район „Връбница” Младен Младенов от своя страна обясни, изграждането на паметника е било обявено на сайта на район „Връбница”. Той се ангажира заради общественото недоволство отново да сезира Столичния общински съвет, който е взел решението.

Паметникът се изгражда изцяло със средства на русофилскките движения. Столична община не е дала нито една стотинка от нейния бюджет за изграждането на този паметник, категоричен беше той.

Паметникът е с изрядни документи. Законовите срокове са изтекли, никой не го е обжалвал, разясни още той.