Местан пи кафе с протестиращите (снимки)

Лидерът на ДПС обсъди съдебната реформа с недоволните граждани

"Разговор с Местан за квотите в камарите на прокурори и съдии във ВСС, кафе без шекер". Това е написала в профила си във Фейсбук Антоанета Цонева, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда. Тя е сред двигателите на протестите в подкрепа на правосъдната реформа, пише „24 часа”. Цонева е публикувала и снимки, на които се вижда как активисти на "Протестна мрежа" и "Правосъдие за всеки" седят на една маса с лидера на ДПС Лютви Местан.

Протестиращите вчера обявиха в мрежите инициатива "Кафе зад парламента за истинска правосъдна реформа или #ОСТАВКА" за тази сутрин. Те се събрали за хепънинга и видели лидера на ДПС, който имал среща на съседна маса в заведението "Катедралата", минути след председателския съвет в Народното събрание. Поканили го на разговори, обясниха участници в срещата.

От разговора станало ясно, че най-вероятно от ДПС ще отстъпят още от формулираните промени в новия проект за промени в конституцията, който беше отхвърлен категорично от реформаторите.

Всъщност за един от основните спорни пунктове – да не се допусне явното гласуване Местан е заявил, че никога, в нито едно интервю или изява не са защитавали идеята непременно да остане тайният вот.

Лютви Местан в прав текст заяви, че като политик отлично разбира необходимостта от граждански движения като коректив на политическото поведение, казва Деян Василев от „Правосъдие за всеки”.