Общинска полиция ще следи столичните заведенията

Нека гражданите да бъдат активни и да подават сигнали за некоректните ресторантьори, призова зам.-кметът по финансите

Столичният общински съвет (СОС) даде възможност Общинска полиция също да има право да проверява работното време на заведенията в София. Това стана с промяна в Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност, предаде Дир.бг, цитирайки БТА.

По думите на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов, вносител на доклада, всяка година граждани в централната градска част се оплакват от шума на заведенията, които работят на открито и след 22.00 часа, което е забранено. 

Столичният инспекторат налага големи глоби, но проблемът е в установяването на нарушенията, тъй като инспекторите не работят след 22.00 ч. За целта ще използваме ресурса на Общинска полиция, каза Барбалов.

Той призова гражданите да бъдат активни и да подават сигнали за некоректни ресторантьори. 

Друга промяна в наредбата касае регулирането на т. нар. "фирмени информационни табели". Тя предвижда разрешенията за тях се дават от районните кметове, обясни Барбалов. 

Според него е напълно логично районният кмет да носи тази отговорност. 

Друг важен момент е свързан с мобилните търговски обекти, където се урежда тяхното работно време и се удължава срокът на разрешенията от 3 на 6 месеца.

По думите на Барбалов това е с цел подпомагане на бизнеса, защото става дума за обекти, които цяло лято работят, а 3 месеца са крайно недостатъчни, така че срокът се удължава на 6 месеца и се урежда тяхното работно време.

Друга промяна в Наредбата за реда на търговската дейност регламентира цената на лятното седмично училище в столичния зоопарк, която е 60 лева. Досега заплащането на услугата не е била уредена.