Заведенията в Борисовата градина скараха общинари

Още не е ясно кога ще обявят конкурсите за парка и езерото „Ариана”

За трети път СОС променя наемната цена за мобилните търговски съоръжения в "Борисовата градина". Така от първоначалните 61 лв. крайната цена, която прие Столичният общински съвет стана 200 лв.

Мобилните съоръжения за напитки и храна са от седемте обекта, за които зам. кметът по правните въпроси Юлия Ненкова внесе доклад за обявяване на конкурс. Той беше оттеглен заради искане на постоянните комисии по финанси и стопанска политика за преоценка на имотите. По думите на Николай Стойнев връщането на доклади по няколко пъти е нещо нормално.

Той обясни, че съвсем скоро конкурсите за преместваемите съоръжения в „Борисовата градина“ ще бъдат обявени. Към момента са одобрени тръжни цени за района около езерото „Ариана“ и градинката със слона, предаде Topnovini.bg.

„Това е политика, която налагаме последователно. Тя започна с такива обекти в парковете. В повечето столични паркове бяха проведени конкурси и промяната е доста видна. В момента в „Борисовата градина“, която е с по-специален статут, за първи път ще бъде проведен конкурс по установената схема.Става въпрос за три преместваеми по-големи обекти с маси и столове около езерото, един в градинката със слончето и мобилните съоръжения“, обясни Стойнев.

Категорично против всякаква търговска дейност в парка гласуваха трима общински съветници. Любка Качакова настоя за обособяване на търговска зона в началото на парка.

Категорично съм против парковете на столицата да имат този Балкански вид и да са полу-паркове, полу-чаршии. В Европа няма такова нещо – нито в Люксембург, нито в „Хайд парк“ в Лондон. Тази битка е моя лично кауза. Считам, че София трябва да има паркове, каквито са в европейските столици или поне Борисовата градина да е в нормален вид“, заяви Качакова. Решението обаче беше прието.

„Колегите, които са против могат да питат гражданите, които посещават парка откъде ще си купят нещо за пиене или закуска за децата, ако няма такива обекти“, отговори по-късно Стойнев. Николай Стойнев каза още, че скоро се очаква да бъде обявен конкурсът за отдаване под наем на езерото „Ариана“.