АБВ ще даде само един подпис за измененията в Конституцията

Ние вече бяхме казали „да“ на варианта, поясни Георги Първанов

Аз искам отново да кажа, че АБВ ще има един подпис в тази листа, освен ако нещо не се наложи, ако не достигнат един или два подписа, но това е въпрос на технология. Това каза в парламента лидерът на партията, Георги Първанов във връзка с входирането на новият проект за промени в Конституцията, предаде „Фокус“.

„Ние вече бяхме казали „да“ на варианта, който предвижда разделянето на ВСС с квота респективна 8 :6 и 6:5, но нещата се промениха и очевидно под натиска на една от политическите сили, което ни прави резервирани на този етап“, обясни Първанов. По думите му това, което може да се каже, е, че знакът, даден с подписа на председателят на ПГ на АБВ означава, че партията остава в дебата. 

„Оставаме в усилията за промяна в Конституцията. Възможно е на първо четене да гласуваме „за“, но със сигурност на второ четене, когато става дума за втория пункт - за това разпределение на колегиите, ние ще бъдем против, освен ако нещо не се случи дотогава“, посочи лидерът на АБВ. Според него фактът, че това се прави успоредно с подписката за питане до КС в тази част идва да покаже, че вносителите не са уверени, че се прави нещо редно. „Нещо повече аз твърдя, че това не е редно от морално-политическа гледна точка, защото ние сме противници на това „полит-комисарите”, които политиците избират в съответните колегии, да доминират или както е в случая с този проект - да имат възможността да блокират прокурорската квота“, посочи Първанов. 

„Не знам каква е цената на историческия компромис между ДПС и Реформаторския блок, така че не съм аз говорителя и тълкувателя“, коментира Георги Първанов.