Депутатите се отказаха от Конституцията

Разглеждането на основния закон отпадна от дневния ред на Народното събрание

Официално разглеждането на Конституцията отпадна от дневния ред на депутатите, предаде „Фокус”. Предложението беше отправено в началото на днешното пленарно заседание от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя припомни, че съгласно гласуваната в сряда седмична програма, е следвало днес да се гласува законопроектът за промяна в Конституцията.

Във връзка с подписите с конституционно мнозинство за внасяне на нов законопроект, беше отправено процедурно предложение за отпадане на точката от седмичната програма. „За” гласуваха 167 народни представители, против бяха 27, а трима се въздържаха.

Чавдар Георгиев от БСП направи обратно предложение. Той обясни от парламентарната трибуна, че обществото се вълнува от това какво ще произведе управляващото мнозинство.

„Обявихте, че има исторически компромис, исторически реформизъм. От една страна сведохте процеса по изменение в нещо изключително важно, което се оказа махленски пазарлък. Този, който твърди, че е постигнал нещо, да си носи отговорността”, призова Георгиев, но до гласуване на неговото предложение не се стигна, тъй като се прие отпадане на точката от дневния ред.